Energivenlig vaskemaskine

Prisen for at vaske dit tøj afhænger ekstremt meget af vaskemaskinens energiforbrug. Energiforbruget opgøres i kWh pr. vask og kan ses på det energimærke, der altid er på vaskemaskinen. For at gøre det nemt, at det også opgjort med et bogstav fra A til G, hvor A er det lavest energiforbrug og G det højeste.

Som udgangspunkt bør du som minimum vælge en vaskemaskine test med energimærket A, for at sikre dig, at prisen for en vask ikke bliver alt for høj. Her vil en vask typisk koste omkring 3,50 kroner i udgifter til el og vand.

Men selv indenfor samme energimærke, kan energiforbruget godt svinge den del. Typisk kan der være en forskel på helt op til 50 øre pr. vask. Det lyder måske ikke af så meget, men vasker du én gang dagligt, så kan du opnå en besparelse på helt op til 180 kroner om året ved at vælge den mest energivenlige model.

Det betyder også, at selvom du f.eks. skal betale 1000 kroner mere for vaskemaskinen, så er pengene tjent hjem på under seks år. Og kan du finde en vaskemaskemaskine, der er endnu mere energivenlig, så er besparelsen jo bare endnu større.

Og udover besparelsen i kroner og øre, så gør du jo også samtidig miljøet en tjeneste ved at spare på strømmen og vandet.

Fuzzy-kontrol

Nogle vaskemaskiner har en funktion, der hedder ”fuzzy-kontrol”. Andre navne som ”fuzzi-kontrol”, ”mængdeautomatik” og ”dynamic sense” kan også forekomme afhængig af vaskemaskineproducenten.

Det smarte ved fuzzy-kontrol er, at vaskemaskinen selv styrer vaskeprocesserne i forhold til tøjtype og tøjmængde. Resultatet af dette er, at vaskemaskinen bruger mindre el, vand og ikke mindst vaskemiddel. Alt sammen ting, der er godt for både pengepungen og miljøet.

Og udover dette, så bliver vasketøjet også renere, når tingene bliver doceret mere præcist.

Jo flere funktioner en vaskemaskine har, jo dyrere er den som regel også. Det betyder da også, at en vaskemaskine med mængdeautomatik som regel alt andet lige vil være dyrere end en uden. Men besparelsen i forhold til energiforbrug og vaskepulver kan hurtig betale merprisen, således at en vaskemaskine med fuzzi-kontrol i den sidste ende bedre kan betale sig.