Centrifugering

En tørretumbler er dejligt at have, når man skal vaske tøj. Men en tørretumbler er ikke billig i drift. Det gælder derfor om, at tøjet er så tørt som muligt, når det kommer ud af vaskemaskinen.

For at opnå dette, slutter de fleste vaskeprogrammer med en centrifugering. Og jo højere omdrejningstal denne centrifugering har, jo mere vand bliver der presset ud af tøjet, efter at det er blevet vasket. Og jo mindre tid skal det bruge i tørretumbleren (eller på tørresnoren).

Kvalitet koster penge

Ulempen ved en vaskemaskine med kraftig centrifugering er, at den alt andet lige er dyrere. Det skyldes, at den skal konstrueres mere solidt end en vaskemaskine, der centrifugerer med et lavere omdrejningstal. Kvalitet koster penge. Til gengæld går kvaliteten som regel igennem resten af maskinen også, så det ikke kun er konstruktionen omkring centrifugeringsdelen, der er bedre.

Og centrifugeringshastigheden kan være et dyrt sted at spare. For efterfølgende skal tøjet være længere tid i tørretumbleren. Og det koster så meget ekstra, at besparelsen ved at købe en billig vaskemaskine hurtig går tabt i forhold til merforbruget i el.

Du kan se vaskemaskinernes evne til at centrifugere på energimærket. Jo mere vand, der bliver presset ud af tøjet, jo højere centrifugeringsevne har vaskemaskinen. Og som med energimærkningen gælder der også her, at A er bedst og G er dårligst.
[ad#Vaskemaskine-centrifugering]